Levendulás-cseresznyés pite
Levendulavirágot biztosan mindenki látott már, na de hányan kóstolták már meg? 2016. június végén fogják ezeket a csodás lila színű virágokat leszüretelni, így most egy aktuális sütemény recepttel kedveskedünk nektek. Megnyugodhatnak azok, akik még nem használták fűszerként a levendulát, mivel annyira selymes, szinte áttetszően kellemesen enyhe ízű, hogy garantáltan senki sem fog idegenkedni tőle.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 3 tojás
- 300g liszt
- 1 vaníliás cukor
- 100 g cukor
- 1 sütőpor
- fél csomag vaj/ margarin ( szobahőmérsékletű)
- 1dl tej
Levendulás cukorszirup:
- 3 evőkanál cukor
- 5 evőkanál víz
- 12 szál levendulavirág
Feltét:
- 35-0 dkg magozott cseresznye
Elkészítés:
Ahhoz, hogy a levendulából kihozzuk a legtöbb ízt, nem lesz elég simán rászórni a tésztára, így kezdjük azzal, hogy cukorszirupot készítünk belőle. Ehhez 3 evőkanál cukrot és 5 evőkanál vizet felforralunk, majd hozzáadjuk a 12 szál lemorzsolt friss levendulát. Miután beleraktuk a levendulát a szirupba 30 percig állni hagyjuk. Közben elkezdjük a tésztához valókat összekeverni. Fent említett sorrendben robotgéppel a hozzávalókat összekeverjük, így egy lágy kevert tésztát fogunk kapni. Formát kivajazzuk, arra viszont figyeljünk, hogy míg a szilikonos formát elég kivajazni a hagyományos forma esetén vajazni és lisztezni kell a formát vagy sütőpapírral kell kibélelni. A tésztát ezután megszórjuk a kimagozott cseresznyével. A cseresznyét érdemes előtte lisztben átforgatni, hogy minél kevesebb levet engedjen magából a sütős közben. Ezután meglocsoljuk a kihűlt levendulás cukorsziruppal, és megszórjuk egy kis morzsolt levendulával. A sütőt előmelegítjük 180 0C –ra és körülbelül 25 percig sütjük a sütit.