Mézeskalács

Mézeskalács
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 25 dkg porcukor
- 3 db tojás
- 4 evőkanál méz
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál fahéj
- 2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
- 2 dl víz
Mézeskalács fűszerkeverék
Mézeskalács fűszerkeverék akkor az igazi, ha nem az előre csomagolttal dolgozol hanem összekevered otthon magadnak a fűszerekből. Most leírjuk, hogyan készítheted el magadnak!
Hozzávalók:
- 1 teáskanál kardamom (csak a magjai)
- 1 teáskanál koriander
- 1 teáskanál ánizs
- 1 teáskanál édeskömény
- 1 teáskanál szegfűszeg
- 1 teáskanál fahéj
- 1 csillagánizs
- 2-3 szegfűbors
- 1 teáskanál gyömbérpor
- 1 csipet őrölt szerecsendió/virág
Az egész darabokat serpenyőbe meg kell pirítani, majd porrá őrölni. Ehhez egy kávédaráló is tökéletes célt szolgál. Majd végezetül az őrölt fűszerekkel össze kell keverni.
Elkészítés:
A lisztet, a porcukrot, 2 darab tojást, langyos mézet, szódabikarbónát, fahéjat és a mézeskalács fűszerkeveréket egy nagy tálba rakjuk. Miközben összegyúrjuk ezeket a hozzávalókat, folyamatosan adagoljuk hozzá a vizet. Ha már jól gyúrható a tésztánk akkor hagyjuk abba a víz adagolását és kezdjük el a nyújtást. Körülbelül fél centiméter vastagra nyújtsuk ki a tésztát, hiszen sütés közben egy kicsit meg fog dagadni. Szaggassuk ki a kívánt formákra majd a tetejét kenjük meg tojással. Légkeveréses sütőbe 180 0C körülbelül 10 percig süssük, de vigyázzunk vele mert hamar megég. Kicsit hagyjuk hűlni és utána a tetejét lehet díszíteni cukormázzal.