Gombás rizottó
Tökéletes recept ha gyors és egyben különleges ebédre vágyunk. Igaz húst nem tartalmaz, de ettől lesz egy könnyű nyári fogás.
Hozzávalók: (2 személyre)
Alaprizottóhoz:
- 15 dkg rizs
- 5.5 dl zöldségleves alaplé (elkészíthetjük zöldségleves kockából, szárított zöldség keverékből is)
- 2 ek olívaolaj
- 1 vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 4 dkg parmezán sajt
- 1 ek vaj
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
Pirított gombához:
- 5 db csiperke gomba
- 1 csomag szárított vargánya gomba (25g)
- 1 ek vaj
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- kakukkfű ízlés szerint
Elkészítés:
A vöröshagymát megpucoljuk, felkockázzuk, a fokhagymát szintén felaprítjuk. Egy nagyobb edényben felforrósítjuk az olívaolajat és megdinszteljük a vöröshagymát. Amikor már üveges hozzáadjuk a rizst, a fokhagymát, egy csipet sót, borsot és pár percig pirítjuk. A langyos alapléből először csak egy merőkanálnyit teszünk a rizshez, pároljuk vele pár percig, majd fokozatosan, ahogy a rizs felveszi a folyadékot, adagoljuk bele az alaplevet. Közepes lángon 15-20 perc alatt elkészül az alaprizottónk, a végén hozzáadjuk a vajat és a parmezánt. Félrehúzzuk az alapunkat és elkezdjük a fűszeres pirított gombát.
Megpucoljuk a gombafejeket majd vékony szeletekre vágjuk. Egy serpenyőben felmelegítjük a vajat, a szárított gombát kézzel kissé megtörjük, beleszórjuk a forró serpenyőbe és 4-5 percig pirítjuk, hogy kiengedje a kellemes, aromás ízét. Ezután hozzáadjuk a gombaszeleteket is, sózzuk, borsozzuk, kakukkfüvezzük és lepirítjuk.
Amikor elkészült hozzáadjuk az alaprizottóhoz a pirított gombát, jó alaposan összekeverjük, 2-3 percig állni hagyjuk, hogy még jobban összeérjenek az ízek majd tálaljuk.
blog comments powered by Disqus