Erdészné Örmény Fűszerkeverék
Hogyan is használd az Örmény íz világra jellemző fűszerkeveréket.
Ezt a tradicionális örmény fűszerkeveréket húsokhoz, főzelékekhez ajánlom, vagy a gulyáshoz is harmonizál, de nagyon jó és finom kolbászízesítő is.
A lényeg, keveréket olajjal vagy magában dörzsöljük rá a sütni/grillezni szánt húsra, és legalább egy óráig, de legjobb ha egy napig hagyjuk pihenni a hűtőben.
Hozzávalók:
- 2 egész csirke, vagy 8comb
- 1 zsírmentes joghurt
- 1 lime
- 1 csomag „Erdészné” Örmény fűszer keverék
- (ha kevesebb a hús kevesebb a fűszer is)
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál só
Elkészítés:
Mossuk meg alaposan a húst. Helyezd a csirkét vagy a combokat egy nagy tálba. Ne felejtsd el mindenekelőtt megsózni a húst! Utána jól dolgozd át a húst a fűszeres olajjal, vagy az olaj nélküli fűszerrel. Utána dörzsöld bele a fokhagymát. Utána jöhet a pihentetés a hűtőben. Amikor már a hasad nagyon éhes és úgy gondolod, hogy megsütnéd akkor választhatod a sütőt vagy a grillt. Melegítsd elő 180-200 0C a sütőt, majd 15-25 perc múlva ellenőrizd. Ha a grillt választod, akkor minimális zsiradék szükséges a rácsra, nehogy odakapjon a hús, és fontos hogy nyílt parázson készítsd el. Az eredmény mind a két esetben finom, zamatos sült csirke lesz. Hozzá grillezhetünk még zöldséget, vagy egy könnyed salátát is összeállíthatunk. Mártogatást is készíthetünk hozzá, a lesült hús páclevéből. Ezt csak össze kell keverni natúr joghurttal és egy fél lime levével ízesítsük.